27/07: Middelharnis – Galatheese haven

27 juli 2009 - aangemaakt door

Wat begon als een prachtige dag, draaide uiteindelijk helemaal anders uit… Eenmaal uit het kanaal van Middelharnis kwamen we terecht op een spiegel, geen zuchtje wind en stralende zon. Na 5 minuten dobberen werden de vletten op sleep genomen, zo was er ook niet veel aan. Na een tijdje kwam er een zuchtje wind op, genoeg voor de vletten, te weinig voor de supervlet. Tegen de middag kwam de wind -zoals in de voorspellingen- opzetten en zat de Nikie ook onder zeil. Na de volkeraksluizen zetten we onze tocht verder, de hemel was ondertussen al een pak donkerder geworden, ook de wind was aangewakkerd. Na een tijdje zeilen merkten we op de Nikie dat de wind te sterk geworden was. Tijd om de zeilen te strijken en de vletten op sleep te nemen. De Sanmar was nog maar net op sleep toen we aan de overkant van de vaargeul de Piet Hein slagzij zagen maken. Terstond werd koers gezet richting plaats van onheil, waar de bemanning zich op de romp van het omgeslagen schip verzmeld had. Gelukkig kwam de routine van de TNV-cursus en de zeilweek opborrelen en al snel zaten de schipbreukelingen veilig aan boord van de stoere Nikie. De Piet Hein werd op sleeptouw genomen en Galathese Haven binnengeloodst. Rijkswaterstaat kwam nog een aantal vaststellingen doen, terwijl de Piet Hein leeggehoosd werd en de natte lieden afgedroogd en opgewarmd werden. De uiteindelijke balans gaf twee verloren vlonders en een verzopen motor, maar aan de andere kant zijn we wel weer een sterk verhaal rijker. Iedereen maakt het nog goed, behalve een gekneusde vinger zijn er geen gewonden gevallen.

Hier kan je de tocht bekijken


Gecategoriseerd in :, ,

Dit bericht is geschreven door Simon

Commententaren zijn gesloten.