Piro-apero

16 oktober 2008 - aangemaakt door

Stam en Vriendenkring presenteren u met enige trots de 1e PIRO APERITIEF

Zondag 2 november om 11 uur in de Keet

Overheerlijke broodjes met een worst er in (maar géén worstenbroodjes!), een delicatesse en streekproduct uit de Scheldestreek, kan u bij ons komen degusteren, vergezeld van aangepaste dranken natuurlijk! De afwezigheden hebben altijd ongelijk, dus zorg dat u erbij bent!

Tot dan, vriendenkring en stam

In de meest zuidelijke punt van West-Vlaanderen, aan de rand van de Schelde, lust men graag een “piro”.
De oorsprong van dit worstenbroodje is niet duidelijk maar meer dan waarschijnlijk is er een link naar het zeer nabijgelegen Frans-Vlaanderen. Hier vierde men “la ducasse à pierrots”, een stevige maaltijd met worstjes die aangeboden werd in de cafés of estaminets. Een affiche uit 1905 uit Tiegem, buurgemeente van Avelgem, vermeldt een “pirotbak” bij niet minder dan 70 herbergiers. Een Avelgemse bakkersfamilie had zelfs als bijnaam “piro”.
In de West-Vlaamse Scheldestreek verwerken de bakkers vandaag een kruidig varkensvleesworstje in pistoletdeeg tot een hartige snack.
Het gemeentebestuur van Avelgem neemt zijn piro’s zeer serieus en diende een dossier in ter erkenning als traditioneel Vlaams streekproduct. [via Streekproduct.be]


Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Simon

Commententaren zijn gesloten.